Despre uleiuri

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt lichide volatile, aromatice, care se găsesc în plante în mod natural (în semințe, coji, tulpini, flori și alte părți ale plantelor). Acestea dau plantelor mirosul distinctiv, protejează plantele (constituie propriul sistem imunitar al plantei, pe care le folosește pentru protecție și vindecare împotriva virusurilor, bacteriilor, ciupercilor) și ajută în procesul de polenizare.

“Aceste uleiuri sunt fluidele vitale ale plantelor, care constituie sângele ce le dă viață. Ele se numesc “esențiale”, pentru că sunt necesare vieții plantei și conțin însăși “esența” ei. Uleiurile esențiale conțin forța vieții, inteligență și energie vibrațională, care le dau puterea vindecătoare, atât de folositoare oamenilor.” (Uleiuri biblice tămăduitoare, Dr. David Stewart)

 

 

Cum funcționează uleiurile esențiale?

 

Imagine similară

-Micromoleculele de ulei esențial ajung la creier în 22 de secunde, pătrund în sânge în 2 minute și afectează fiecare celulă a corpului în cel mult 20 de minute de la utilizare. Uleiurile esențiale se metabolizează la nivelul ficatului și sunt eliminate în 3-4 ore de la utilizare (rinichi și plămâni).

-Inhalarea unui ulei esențial poate avea o influență directă asupra corpului și a minții datorită capacității sale de a stimula sistemul limbic de la nivelul creierului. Acesta produce efecte puternice care pot influența echilibrul emoțional, controlul apetitului, al inimii, al sistemului imunitar.

-Specialiștii susțin că inhalarea unui ulei esențial poate mări frecvența organismului. Corpul nostru are o frecvență între 62-68 de Mhz în momentul în care este sănătos. Uleiurile esențiale au o frecvență de la 52 la 320 Mhz. Bolile și traumele emoționale pot declanșa o frecvență negativă pe care uleiurile esențiale o anihilează, se creează un mediu intern care opune rezistență instalării anumitor boli și afecțiuni.

 

 

“ Când inhalăm moleculele de ulei şi acestea ne ajung în cavităţile nazale, ele se îndreaptă direct către creier, într-o porţiune centrală a acestuia denumită “amigdala cerebrală” sau diencefalon. Acesta este sediul central al sistemului limbic, care gestionează informaţiile stocate şi toate experienţele noastre emoţionale acumulate în timp. Această parte a creierului nu inţelege cuvintele, este incapabilă să comunice sau să înţeleagă limbajul scris şi vorbit. Nu răspunde/reacţionează decât la miros. Astfel, uleiurile esenţiale constituie un puternic mijloc de a conecta acea porţiune non-verbală a creierelor noastre , care înmagazinează sentimente şi emoţii.” (Dr. David Stewart)

-Uleiurile esențiale pot fi utilizate pe o gamă largă de stări fizice și emoționale. Acestea acționează la nivel celular exact cum acționează pe plan emoțional, prin schimbarea mediului intern; așa cum pe plan emoțional ajută la scoaterea la suprafață a blocajelor și a tiparelor emoționale, a emoțiilor supresate, negative, pentru a ne putea elibera de ele, la nivel celular fac același lucru, ajută la echilibrarea mediului intern și extracelular, ceea ce duce la înlăturarea toxinelor.

-Moleculele uleiurilor esențiale pot traversa bariera hematoencefalică (să treacă din sânge în creier), deși bariera sânge-creier este cel mai selectiv filtru din organism, având scopul de a proteja țesuturile fragile ale sistemului nervos central de toxine, și pot acționa ca stimuli cerebrali.

Este nevoie de o singură moleculă pentru a deschide receptorii unei celule și a comunica cu ADN-ul pentru a modifica funcția celulară, astfel, putem înțelege de ce simpla inhalare a unei cantități mici de vapori de ulei esențial este capabilă să producă efecte profunde asupra organismului, creierului și emoțiilor. Uneori, prea multe molecule de ulei încarcă receptorii celulelor și aceștia nu mai pot reacționa, pe când o cantitate mai mică ar fi fost suficientă. De aceea se spune că atunci când se utilizează uleiuri esențiale, “mai puțin este mai mult.”

 

 

 

Uleiurile esențiale au un mod unic de a aborda boala, nu doar la nivel fizic, ci la un nivel mult mai profund, al emoțiilor, care sunt adesea cauza principală a stresului și a bolii fizice. Simțul mirosului este singurul simț fizic uman conectat direct la sistemul limbic, parte a creierului ce este în strânsă legătură cu trăirile emoționale, cu amintirile și cu reflexele instinctuale, precum și cu modularea și controlul tuturor răspunsurilor trupului nostru la stimulii ce vin din exterior (tipare emoționale și comportamentale). Spre deosebire de miros, impulsurile primite de la celelalte simțuri fizice ale noastre (gust, văz, atingere și auz) sunt mai întâi dirijate către talamus, înainte de a ajunge în zonele lor specifice. Prin urmare, capacitatea pe care o au uleiurile esențiale de a ajunge direct în centrul sistemului limbic le face să fie o unealtă foarte puternică în abordarea multor probleme de sănătate sau de ordin emoțional.

Din punct de vedere anatomic, emoția poate să acționeze independent de neocortex. Practic, reacțiile emoționale și memoria afectivă pot să apară fără ca creierul nostru cognitiv să aibă vreo interferență. De aceea, se spune că emoțiile au propria lor minte. Când inhalăm un ulei esențial, moleculele acestuia sunt aspirate prin pasajul nazal către neuronii receptori, care le transportă până la centrul limbic, determinând reacții fiziologice și psihoemoționale deosebit de puternice sau profunde.

 

 

“Mirosul este unul dintre cele mai puternice simţuri cu care sunt înzestraţi oamenii, având capacitatea de a ne afecta starea mentală, performanţa fizică şi chiar reacţiile fiziologice. Mirosul diferă de celelalte simţuri ale noastre prin faptul că are o legătură puternică cu subconştientul.
Mirosul şi memoria prezintă o legătură strânsă. Zonele din creier ce controlează aceste două elemente sunt interconectate. Regiunea mirosului face parte dintr-o zonă a subconştientului care include memoria, starea de spirit şi emoţia.
Oamenii de ştiinţă au realizat studii pentru a afla care este simţul cu cea mai mare putere asupra amintirilor şi emoţiilor. Deşi muzica are un efect puternic, cercetătorii au descoperit că mirosul este cel mai puternic stimul care evocă amintiri şi emoţiile asociate acestora.” (Tim Jacob, profesor de bioştiinţe de la Universitatea Cardiff, specializat în studiul mirosului)

 

„Cea mai rapidă cale prin care putem schimba starea de spirit şi comportamentul unei persoane este prin miros, mai repede decât prin oricare alt simţ”. De exemplu, dacă vedeţi o imagine, să zicem o grădină, mai întâi identificaţi ce este şi apoi decideţi dacă vă place sau nu. În schimb, cu mirosul este exact invers – reacţia emoţională apare înainte să vă daţi seama ce este”. (Dr. Alan Hirsch, fondatorul The Smell and Taste Treament and Research Foundation din Chicago, SUA)

 

Principii elementare de utilizare a uleiurilor esențiale și măsuri de precauție:

 

Uleiurile esenţiale pot fi absorbite în organism prin aplicare pe piele, difuzare/inhalare şi ingerare.

Aplicarea topică: aplicare directă pe piele, pe tălpi, pe punctele de puls, pe ceafă, tâmple, pe proiecția organelor/puncte reflexogene sau VitaFlex, pe chakre, pe zona dureroasă sau afectată.

-Înainte de a aplica pe piele un ulei esențial, informează-te dacă acesta trebuie diluat sau nu
-Uleiurile „fierbinţi” (care încălzesc pielea) se aplică întotdeauna diluate (sunt uleiuri fierbinţi următoarele: scortişoara, cuişoare, lemongrass, mentă, oregano, cimbru)
– Uleiurile de citrice (bergamotă, lămâie, portocală, grapefruit,mandarină) pot provoca pigmentarea (temporară) a pielii expuse la soare (fotosensibilitate). A se evita aplicarea acestora pe pielea care va fi expusă la soare sau raze UV în următoarele 12 ore.

Inhalarea/difuzarea:
-Cea mai simplă metodă este mirosirea uleiului direct din sticlă (sau se poate picura ulei esențial în palme și se inhalează din palmele făcute căuș, timp de 1 minut)
-Pentru difuzare se folosesc pulverizatoare speciale, cu ultrasunete, ce dispersează la rece uleiurile esențiale.
-Uleiurile esenţiale terapeutice nu se ard, nu se încălzesc, deoarece moleculele delicate de ulei esenţial îşi pierd parțial efectul terapeutic prin descompunere termică.

Consumul intern, ca supliment alimentar sau aromatizant culinar:
– Administrarea internă se face în capsule vegetale, în miere, în uleiuri grase, în sucuri proaspete sau în apă, în rețete culinare, etc.

Alte utilizări:

-în apa de baie (se adaugă în amestec cu un ulei vegetal, sare de baie, lapte, etc.)

-masaje (în uleiul de masaj de relaxare, anticelulitic sau terapeutic)

-comprese calde sau fierbinți

-spray (de corp, de cameră – în amestec cu apă/ argint coloidal)

-produse cosmetice (unguente, creme, șampon, pastă de dinți, apă de gură etc.)

-produse de curățenie (în combinație cu bicarbonat de sodiu, oțet de mere)

– Precauții speciale se impun în cazul utilizării uleiurilor esențiale de către copii și femei însărcinate

 

 

Ce este gradul terapeutic și certificarea CPTG?

 

Pentru a ne asigura că sunt cele mai pure și potente uleiuri de pe piață, DoTerra a creat propriul protocol de calitate certificat CPTG – Certified Pure Therapeutic Grade®, care include următoarele teste:Imagine similară

• Testarea organoleptică
• Testarea microbiană
• Cromatografia în gaz
• Spectrometrie de masă
• Spectroscopie infraroșie cu transformare Fourier (FTIR)
• Testarea chiralității
• Analiza izotopică
• Testarea metalelor grele

 

 

Procesul CPTG  certifică faptul că în uleiurile esențiale nu sunt adăugate substanțe și că acestea nu conțin ingrediente sintetice, conservanți sau contaminanți nocivi care le-ar reduce eficacitatea sau care ar fi dăunătoare pentru sănătate.

Rezultatul acestor teste se publică pe https://sourcetoyou.com/, astfel încât fiecare sticluță de ulei esențial are un cod în baza căruia poate fi verificat buletinul de analiză a lotului din care face parte. Minunat, nu-i așa?