Cum ținem căpușele departe în mod natural, fără să apelăm la soluții toxice?
Iată câteva idei despre cum iți pot fi de ajutor uleiurile esențiale în acest sens și care sunt acestea.
Printre uleiurile esenţiale cu efect anti-căpuşe se numără cel de geranium, lemongrass, eucalipt, lavandă, cimbru, oregano, măghiran, cuișoare, tea tree, mentă sau busuiocul cerbilor (Mentha pulegium, pennyroyal). Acestea pot fi diluate în ulei de cocos sau în orice alt ulei vegetal presat la rece, pentru a se întinde mai uşor pe piele; ori putem pregăti soluții în alcool, oțet de mere, creme de bază, gel de aloe sau alt suport, în funcție de cine este subiectul aplicării și care este modalitatea de aplicare mai comodă pentru noi.
Poţi cumpăra unul sau mai multe uleiuri esenţiale pe care să le combini tu acasă, sau poţi cumpăra direct un produs ce conţine mai multe tipuri de ulei, de exemplu, amestecul Terrashield.
Un studiu din 2007 al „Journal of Economic Entomology” arată că uleiul esenţial de cedru este cel mai bun pentru uciderea căpuşelor larvare.
Uleiurile esențiale care conțin carvacol în proporție de peste 25 % ucid căpușele în mai puțin de 24 de ore.
Cu ajutorul uleiurilor esenţiale, poți prepara singur un spray împotriva căpuşelor, pe care îl vei pulveriza pe piele, păr, haine şi încălţăminte. Nu pulveriza pe faţă!
Idei de Rețete:
1. Repelent cu alcool
Într-o sticlă de 50 ml cu pulverizator, tip spray, pune 10 ml de vodcă sau alcool sanitar, peste care adaugă următoarele uleiuri esenţiale: 30 picături ulei esenţial geranium, 30 picături ulei esenţial cedru, 10 picături ulei esenţial eucalipt.
Completează cu apă şi agită bine înainte de utilizare!
*La alegere, se poate omite alcoolul și se prepară doar în apă.
2. Repelent cu oțet
- 1 ceașcă de oțet alb sau de mere
- 1 ceașcă de apă
- 20 de picături de ulei esențial de eucalipt sau mentă
Amestecă ingredientele într-o sticlă cu pulverizator și aplică pe haine sau pe păr, înainte de a merge afară sau la iarbă verde. Se poate re-aplica o dată la 2 ore, pentru a ține căpușele și insectele departe.
3. Loțiune aromată cu gel de aloe vera
- ulei esențial de lavandă
- ulei esențial de cedru
- ulei esențial de mentă
- 1 cană de apă (100 ml)
- ½ cană de gel de aloe vera
4. Cremă cu aromă de eucalipt
- 50 gr cremă hidratantă pentru corp
- 20 picături de ulei de eucalipt
Se întinde pe pielea expusă
5. Ulei repelent
- 5 picături de ulei esențial de eucalipt
- 5 picături de ulei esențial de lavandă
- o lingură de ulei de migdale dulci sau de jojoba (10 ml)
Se întinde pe pielea expusă
6. Loțiune apoasă
Într-o sticlă de 125 ml cu pulverizator, tip spray, pune 10 ml (2 lingurițe) de ulei de migdale dulci, peste care adaugă următoarele uleiuri esenţiale și la final, completează cu apă. Agită înainte de fiecare aplicare/pulverizare:
- 30 picături geranium
- 20 pic Lemon Eucalyptus (Eucalipt citriodora)
- 10 picături mentă
- 10 picături eucalipt sau Air Blend
- 20 picături tămâie
- 30 picături arbore de ceai
- 30 picături lavandă
- 30 picături TerraShield Blend
7. Repelent baby-friendly
- 1 picătură mușețel roman
- 5 picături lavandă
- 2 picături arbore de ceai
- 1 picătură geranium
Se completează cu ulei de cocos sau migdale dulci într-o sticluță cu cap de bilă/tip rollon de 10 ml.
8. Soluție cu rozmarin
Pentru animalele mici, cum sunt cele de companie, poți încerca și o infuzie cu frunze de rozmarin. Pentru această soluție ai nevoie de 300 gr de frunze proaspete de rozmarin care se pun la fiert, până când dau în clocot. După ce a fiert se oprește focul la apă și infuzia se lasă să se răcească până când soluția are temperatura optimă de îmbăiere. Soluția cu rozmarin nu doar că va proteja animalele de căpușe, dar această plantă este un puternic repelent și pentru purici.
9. Soluție cu lămâie
Pentru acest preparat ai nevoie de o lămâie suficient de mare. Lămâia se taie în bucății și se pune în 100 ml apă fiartă. Pentru o eficiență sporită este de preferat să lași această soluție de seara, până dimineața, minim 12 ore. După ce a stat la infuzat, soluția se pune într-un recipient cu pulverizator și se stropește blana animalului.
Flori cu efect repelent împotriva căpușelor
Pentru o protecție sporită a grădinii și a locuinței, poți cultiva o serie de plante care te vor ajuta să scapi de acest parazit. Dintre plantele pe care le poți planta se numără levănțica, mușcatele, cărițele, rozmarinul dar și gălbenele, busuioc sau mentă. Aceste plante, amplasate în casă sau în grădină, țin căpușele la distanță.