Denumire științifică: Lavandula angustifolia Mill. (Sinonim: L. officinalis L. vera DC.)
Familia: Lamiaceae (Labiatae)
Lavanda este o plantă cu flori parfumate care crește sălbatic în munții regiunii mediteraneene, la altitudini cuprinse între 600 și 1.200 de metri deasupra nivelului mării. Există peste 40 de specii în familia lavandei, cele mai comune fiind Lavandula angustifolia, Lavandula latifolia și Lavandula stoechas. Lavanda a fost cultivată de secole pentru proprietățile sale medicinale, cosmetice, culinare și aromatice.
Cultivarea Antică și Importanța Culturală
Cele mai vechi utilizări înregistrate ale lavandei datează de peste 2.500 de ani, în Persia antică, Grecia și Roma. Preparatele de lavandă au fost folosite pentru dezinfectarea camerelor de bolnavi și a spitalelor. Grecii antici s-au referit la plantă ca “nardus” sau “nard” după orașul sirian Naarda. Lavanda a fost foarte apreciată de aristocrația romană, florile fiind vândute cu 100 de denari per liră în secolul I e.n.
Romanii foloseau lavanda pentru proprietățile sale medicinale și mirosul plăcut. Cu toate acestea, specia cel mai frecvent cultivată astăzi, Lavandula angustifolia, era probabil necunoscută romanilor. Numele genului lavandei, Lavandula, derivă probabil din cuvântul latin “livere”, care înseamnă albastru-violet sau livid, referindu-se la florile albastre-violete ale plantei.
În India antică și Tibet, lavanda a fost introdusă în texte tradiționale de medicină Ayurvedică și tibetană, încă din secolul al VIII-lea î.Hr. Gyu-zhi, tradus în tibetană în această perioadă, descrie lavanda ca un ingredient folosit în unguente medicinale comestibile utilizate pentru tratarea psihozei și a tulburărilor neurologice. Lavanda continuă să fie folosită în medicina budistă tibetană și astăzi.
Utilizări medicinale de la Evul Mediu până la Modern
În medicina populară europeană, lavanda a fost folosită în mod tradițional pentru proprietățile sale sedative, antispastice și antimicrobiene. Florile uscate de lavandă și uleiul esențial erau folosite pentru a ușura stări precum laringita, astmul, congestia sinusurilor, indigestia și infecțiile cu candida. Uleiul de lavandă masat pe tâmple era folosit pentru durerile de cap și durerile musculare.
Lavanda a câștigat recunoașterea în Europa modernă ca plantă medicinală versatilă. Florile și uleiul esențial sunt aprobate de Comisia E germană pentru a fi utilizate în ameliorarea neliniștii, insomniei, iritațiilor stomacale și dezechilibrelor circulatorii. Licența Standard Germană aprobă utilizarea internă a ceaiurilor și extractelor de lavandă pentru neliniște, tulburări de somn, disconfort intestinal nervos și probleme abdominale funcționale.
Cercetări privind Uleiul Esențial de Lavandă
O revizuire cuprinzătoare recentă publicată în Phytomedicine a încercat să analizeze toate dovezile științifice disponibile cu privire la efectele uleiului esențial de lavandă asupra anxietății.
Rezultatele oferă o privire informativă asupra modului în care lavanda poate reduce nivelurile de anxietate și indică câteva aplicații promițătoare ale acestui ulei aromatic.
Autorii au efectuat o căutare extinsă de literatură pentru studii clinice care investighează efectele uleiului esențial de lavandă asupra anxietății la subiecții umani. În cele din urmă, au analizat 90 de studii – 65 de studii randomizate controlate (standardul de aur în cercetare) care au implicat aproape 8000 de participanți și 25 de studii nerandomizate cu 1200 de participanți.
Preparatele de lavandă utilizate au inclus inhalarea uleiului esențial, doze orale (cum ar fi capsulele Silexan care conțin ulei de lavandă), masaj cu ulei de lavandă și difuzie de aromaterapie. Studiile au măsurat anxietatea utilizând chestionare psihologice precum State-Trait Anxiety Inventory și au analizat, de asemenea, măsuri fiziologice precum tensiunea arterială și ritmul cardiac.
Principalele Constatări:
- 54 din cele 65 de studii controlate randomizate au constatat că lavanda a dus la o îmbunătățire semnificativă în cel puțin una dintre măsurile de anxietate în comparație cu grupurile de control.
- 44 de studii au arătat o diferență semnificativă în nivelurile de anxietate între grupurile care au folosit lavandă și grupurile de control după intervenție.
- Dozele orale ale unui produs standardizat de ulei esențial de lavandă (Silexan la 80 mg/zi) au redus semnificativ anxietatea în comparație cu placebo pe perioade de tratament prelungite (cel puțin 6-8 săptămâni) în mai multe studii randomizate.
- Meta-analiza a 12 studii a constatat că inhalarea uleiului esențial de lavandă a redus semnificativ anxietatea de tip “stare” în comparație cu lipsa de tratament. Beneficiile au fost observate atât pentru doze unice, cât și pentru doze multiple.
- Meta-analiza a 24 de studii a arătat că inhalarea lavandei a redus în mod semnificativ nivelurile de anxietate în general, în comparație cu grupurile de control. Beneficiile au fost cele mai mari în situații care provoacă anxietate mare, cum ar fi înainte de o intervenție chirurgicală.
- Masajul cu lavandă a demonstrat efecte semnificative de reducere a anxietății în comparație cu masajul singur sau îngrijirea standard într-o meta-analiză a 6 studii.
Posibile Mecanisme de Acțiune
Cum poate uleiul esențial de lavandă să amelioreze stările anxioase? Deși sunt necesare mai multe cercetări, unele mecanisme potențiale includ:
- Creșterea acidului gamma-aminobutiric (GABA) – GABA este neurotransmițătorul inhibitor primar al creierului. Multe medicamente anti-anxietate precum benzodiazepinele funcționează prin creșterea activității GABA, care are un efect calmant. Studiile pe animale și de laborator arată că levănțica poate crește nivelurile de GABA din amigdală, o regiune a creierului implicată în reglarea emoțiilor precum frica și anxietatea.
- Modularea glutamatului – Glutamatul este principalul neurotransmițător excitator al creierului și în exces, poate induce „excitotoxicitate”, dăunând celulelor nervoase. Compușii de lavandă, precum linalolul, pot reduce activitatea glutamatului. Această acțiune de calmare asupra celulelor nervoase „supraexcitate” poate sta la baza efectelor anti-anxietate ale lavandei.
- Inhibarea canalelor de calciu dependente de tensiune – Aceste canale joacă un rol cheie în eliberarea neurotransmițătorilor atunci când sunt activate. S-a demonstrat că uleiul esențial de lavandă inhibă deschiderea acestor canale în experimente de laborator, ceea ce poate preveni excitarea excesivă a celulelor nervoase care poate duce la stări de anxietate.
- Interacționează cu receptorii serotoninei – Uleiul esențial de lavandă pare să reducă activitatea receptorilor 5-HT1A în zonele creierului implicate în reglarea dispoziției și emoțiilor, cum ar fi cortexul cingulat și hipocampul. Acest lucru poate imita efectele ISRS și ale altor medicamente antidepresive/anxietate.
- Îmbunătățirea activității parasimpatice – Sistemul nervos parasimpatic controlează funcțiile de „odihnă și digestie” ale corpului. Unele studii asupra inhalării de lavandă au remarcat creșterea indicatorilor activității parasimpatice, cum ar fi variabilitatea ritmului cardiac, indicând relaxarea sistemului nervos autonom.
- Undele creierului – Modificări ale tiparelor undelor cerebrale și citirile EEG, care indică creșterea undelor theta și somnolența, au fost observate în studiile despre aromaterapia cu lavandă, care ar putea avea legătură cu efectele de relaxare.
Implicațiile cercetării
Având în vedere în ansamblu dovezi pentru efecte modeste de reducere a stărilor anxioasei, utilizarea uleiului esențial de lavandă oferă promisiuni pentru aceste potențiale beneficii:
- Susținere complementară pentru tulburările de anxietate
Datele sugerează că suplimentele orale de lavandă pot ajuta la reducerea anxietății excesive, ca parte a unei abordări integrative, în combinație cu psihoterapia și medicamentele convenționale, după cum este necesar.
- Aromaterapie pentru anxietatea situațională/ocazională
Inhalarea uleiului esențial de lavandă poate fi deosebit de utilă pentru atenuarea sentimentelor de anxietate în situații stresante, cum ar fi înainte de operație, în timpul procedurilor medicale sau în mediile de îngrijire medicală cu anxietate ridicată. Acesta poate oferi o modalitate simplă pentru pacienți, de autogestionare a anxietății.
- Reducerea anxietății asociate cu procedurile
Mai multe studii au constatat că aromoterapia cu lavandă poate reduce percepția asupra durerii și anxietatea legate de ace în timpul procedurilor medicale, a cateterului venos și a prelevării de sânge. Aceasta poate servi ca remediu non-farmacologic relaxant și detensionant pentru procedurile de rutină cu ace.
- Îmbunătățirea anxietății preoperatorii și postoperatorii
Mai multe studii controlate randomizate au arătat că aromaterapia cu lavandă poate reduce semnificativ nivelurile de frică ale pacienților înainte de intervențiile chirurgicale. Câteva studii au remarcat, de asemenea, o anxietate mai redusă după operație. Acest lucru poate promova experiențe mai puțin traumatizante și recuperări chirurgicale mai bune.
- Creșterea bunăstării în timpul sarcinii și nașterii
Studiile privind aromaterapia cu levănțică în timpul sarcinii, operațiunilor cezariane și travaliului au constatat o reducere a stărilor nervoase, a agitației, o îmbunătățire a calității somnului și o bunăstare sporită. Lavanda pare o modalitate sigură și eficientă de a minimiza fricile și stările de stres în timpul perioadei perinatale.
- Ameliorarea anxietății elevilor față de susținerea testelor
Mai multe studii au demonstrat că aromaterapia cu lavandă a ajutat la scăderea stării anxioase de testare în rândul studenților de gimnaziu, liceu, licență și absolvenți. Poate servi ca instrument practic de management al stresului.
- Gestionarea anxietății în demență
Dovezi preliminare indică faptul că aromaterapia cu lavandă poate ameliora agitația, neliniștea și anumite simptome de anxietate la adulții mai în vârstă, cu tulburări de memorie.
- Lavanda pentru anxietate
În general, această revizuire cuprinzătoare indică că aromaterapia cu lavandă are un potențial semnificativ ca abordare non-farmacologică pentru gestionarea simptomelor diferitelor stări de anxietate. Cu toate că este nevoie de mai multă cercetare, uleiul esențial de lavandă pare să fie destul de sigur și promite a fi o opțiune ieftină și accesibilă pentru îmbunătățirea calității vieții. Aroma sa plăcută face ușoară integrarea sa în viața de zi cu zi.
Sursa: https://aromaticstudies.com/all-about-lavender-essential-oil/
REFERINŢĂ
Donelli, D., Antonelli, M., Bellinazzi, C., Gensini, G. F. și Firenzuoli, F. (2019). Efectele lavandei asupra anxietății: o revizuire sistematică și meta-analiză. Fitomedicină: Jurnalul Internațional de Fitoterapie și Fitofarmacologie, 65, 153099. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2019.153099
Alte cercetări utilizate pentru această postare de blog includ:
Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J, eds. Medicina pe bază de plante: monografii ale Comisiei E extinse. Austin, TX: Consiliul botanic american; Newton, MA: Comunicații de Medicină Integrativă; 2000.
Upson T, Andrews S. Genul Lavandula. Portland, OR: Timber Press; 2004.