Ce este aromaterapia?
Aromaterapia înseamnă terapie prin intermediul uleiurilor esențiale.
Terapia cu uleiurile esențiale este una complementară și foarte versatilă, se poate utiliza la orice vârstă, poate ajută întreaga familie, acționând pe toate sistemele corpului: gastrointestinal, imunitar, respirator, nervos, muscular, endocrin, limfatic, reproducător, tegumentar și osos.
Totodată, uleiurile esențiale ne pot influența în mod pozitiv starea emoțională, mentală și spirituală, pe lângă efectele bio-fiziologice.
De asemenea, pe lângă faptul că sprijină organismul în procesul de autovindecare, uleiurile esențiale mai pot fi folosite în rutina de îngrijire și de curățenie non-toxică, și chiar și la gătit.
Aromaterapia este considerată un remediu holistic; uleiurile esențiale acționează dincolo de simptomatologie, acestea au un efect sistemic, de echilibrare, de susținere, măresc energia în celule, energia vitală, oxigenează, conferă putere antioxidantă, vitalitate celulară, duc spre homeostazie.
Ce sunt uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale sunt lichide volatile, aromatice, care se găsesc în plante în mod natural (în semințe, coji, tulpini, flori și alte părți ale plantelor). Acestea dau plantelor mirosul distinctiv, protejează plantele (constituie propriul sistem imunitar al plantei, pe care le folosește pentru protecție și vindecare împotriva virusurilor, bacteriilor, ciupercilor) și ajută în procesul de polenizare.
“Aceste uleiuri sunt fluidele vitale ale plantelor, care constituie sângele ce le dă viață. Ele se numesc “esențiale”, pentru că sunt necesare vieții plantei și conțin însăși “esența” ei. Uleiurile esențiale conțin forța vieții, inteligență și energie vibrațională, care le dau puterea vindecătoare, atât de folositoare oamenilor.” (Uleiuri biblice tămăduitoare, Dr. David Stewart)
Deschide-ți calea către echilibru și armonie!
Începe călătoria ta în universul aromaterapiei, unde fiecare picătură de ulei esențial este o picătură de natură, sănătate și armonie.
Dacă ai deja uleiuri, dar nu ai suport, te aștept să povestim despre curiozitățile și nevoile tale!
Cum acționează uleiurile esențiale?
Micromoleculele de ulei esențial ajung la creier în 22 de secunde, pătrund în sânge în 2 minute și afectează fiecare celulă a corpului în cel mult 20 de minute de la utilizare. Uleiurile esențiale se metabolizează la nivelul ficatului și sunt eliminate în 3-4 ore de la utilizare (rinichi și plămâni).
Inhalarea unui ulei esențial poate avea o influență directă asupra corpului și a minții datorită capacității sale de a stimula sistemul limbic de la nivelul creierului. Acesta produce efecte puternice care pot influența echilibrul emoțional, controlul apetitului, al inimii, al sistemului imunitar.
“ Când inhalăm moleculele de ulei şi acestea ne ajung în cavităţile nazale, ele se îndreaptă direct către creier, într-o porţiune centrală a acestuia denumită “amigdala cerebrală” sau diencefalon. Acesta este sediul central al sistemului limbic, care gestionează informaţiile stocate şi toate experienţele noastre emoţionale acumulate în timp. Această parte a creierului nu inţelege cuvintele, este incapabilă să comunice sau să înţeleagă limbajul scris şi vorbit. Nu răspunde/reacţionează decât la miros. Astfel, uleiurile esenţiale constituie un puternic mijloc de a conecta acea porţiune non-verbală a creierelor noastre , care înmagazinează sentimente şi emoţii.” (Dr. David Stewart)
Uleiurile esențiale pot fi utilizate pe o gamă largă de stări fizice și emoționale. Acestea acționează la nivel celular exact cum acționează pe plan emoțional, prin schimbarea mediului intern; așa cum pe plan emoțional ajută la scoaterea la suprafață a blocajelor și a tiparelor emoționale, a emoțiilor supresate, negative, pentru a ne putea elibera de ele, la nivel celular fac același lucru, ajută la echilibrarea mediului intern și extracelular, ceea ce duce la înlăturarea toxinelor, regenerare și imunomodulare.
Principii elementare de utilizare a uleiurilor esențiale și măsuri de precauție:
Uleiurile esenţiale pot fi absorbite în organism prin aplicare pe piele, difuzare/inhalare şi ingerare.
- Aplicarea topică: aplicare directă pe piele, pe tălpi, pe punctele de puls, pe ceafă, tâmple, pe proiecția organelor/puncte reflexogene sau VitaFlex, pe chakre, pe zona dureroasă sau afectată.
- Înainte de a aplica pe piele un ulei esențial, informează-te dacă acesta trebuie diluat sau nu
- Uleiurile „fierbinţi” (care încălzesc sau pot irita pielea) se aplică întotdeauna diluate (sunt uleiuri fierbinţi următoarele: scortişoara, cuişoare, lemongrass, mentă, oregano, cimbru)
- Uleiurile de citrice (bergamotă, lămâie, portocală, grapefruit,mandarină) pot provoca pigmentarea (temporară) a pielii expuse la soare (fotosensibilitate). A se evita aplicarea acestora pe pielea care va fi expusă la soare sau raze UV în următoarele 12 ore.
Inhalarea/difuzarea:
- Cea mai simplă metodă este mirosirea uleiului direct din sticlă (sau se poate picura ulei esențial în palme și se inhalează din palmele făcute căuș, timp de 1 minut)
- Pentru difuzare se folosesc pulverizatoare speciale, cu ultrasunete, ce dispersează la rece uleiurile esențiale.
- Uleiurile esenţiale terapeutice nu se ard, nu se încălzesc, deoarece moleculele delicate de ulei esenţial îşi pierd parțial efectul terapeutic prin descompunere termică.
Consumul intern, ca supliment alimentar sau aromatizant culinar:
-
Administrarea internă se face în capsule vegetale, în miere, în uleiuri grase, în sucuri proaspete sau în apă, în rețete culinare, etc.
Atenție! Nu toate uleiurile esențiale pot fi administrate intern! Consultantul te va informa despre uleiurile care sunt sigure pentru uz intern, considerate GRAS (Generally Regarded as Safe for internal use)
Alte utilizări:
- în apa de baie (se adaugă în amestec cu un ulei vegetal, sare de baie, lapte, etc.)
- masaje (în uleiul de masaj de relaxare, anticelulitic sau terapeutic)
- comprese calde sau fierbinți
- spray (de corp, de gât, de cameră – în amestec cu apă/ argint coloidal)
- produse cosmetice (unguente, creme, șampon, pastă de dinți, apă de gură etc.)
- produse de curățenie (în combinație cu bicarbonat de sodiu, oțet de mere)
- Precauții speciale se impun în cazul utilizării uleiurilor esențiale de către copii și femei însărcinate
Ce este gradul terapeutic și certificarea CPTG?
Pentru a ne asigura că sunt cele mai pure și potente uleiuri de pe piață, DoTerra a creat propriul protocol de calitate certificat CPTG – Certified Pure Therapeutic Grade®, care include următoarele teste:
- Testarea organoleptică
- Testarea microbiană
- Cromatografia în gaz
- Spectrometrie de masă
- Spectroscopie infraroșie cu transformare Fourier (FTIR)
- Testarea chiralității
- Analiza izotopică
- Testarea metalelor grele
Grades of Essential Oil
Procesul CPTG certifică faptul că în uleiurile esențiale nu sunt adăugate substanțe și că acestea nu conțin ingrediente sintetice, conservanți sau contaminanți nocivi care le-ar reduce eficacitatea sau care ar fi dăunătoare pentru sănătate.
Rezultatul acestor teste se publică pe https://sourcetoyou.com/, astfel încât fiecare sticluță de ulei esențial are un cod în baza căruia poate fi verificat buletinul de analiză a lotului din care face parte. Minunat, nu-i așa?
Urmărește următorul material pentru a înțelege cât de importantă este testarea purității:
Află cum 1 picătură de ulei esențial îți poate schimba viața!
Dacă nu ai încercat până acum uleiurile pure doTERRA, profită de campania
“1 mostră pentru o nevoie”!