Siguranța uleiurilor esențiale doTERRA
Cu atât de mult accent în zilele noastre pe siguranță și uleiurile esențiale, pare că provocarea nu este cu adevărat despre “mai multă siguranță”, ci mai degrabă despre cum ne raportăm la ea? Cum o putem interpreta astfel încât să aibă sens în practica noastră sau în utilizarea generală a uleiurilor esențiale? Și cum putem găsi echilibrul între extremele care apar pe rețelele de socializare?
Filozofia noastră este că uleiurile esențiale sunt sigure. Pare destul de simplu, nu-i așa? Și totuși, există patru avertismente importante:
- Uleiurile esențiale sunt sigure atunci când sunt selectate în mod corespunzător pentru individ sau pentru scopul utilizării.
- Uleiurile esențiale sunt sigure atunci când metoda potrivită de aplicare (ulei corporal, inhalare prin abur, băi, etc.) este aleasă corect pentru individ sau pentru scopul produsului.
- Uleiurile esențiale sunt sigure atunci când este utilizată diluția corectă a uleiului esențial.
- Uleiurile esențiale sunt sigure atunci când individul are nivelul adecvat de cunoștințe și experiență cu fiecare ulei esențial pe care îl folosește.
Uleiurile esențiale sunt puternice. Ele comunică la mai multe niveluri (fiziologic și emoțional) cu organismul uman și sunt capabile de acțiuni terapeutice extrem de diverse și complementare. Oamenii au evoluat în paralel cu plantele aromatice și medicinale, care au fost aliații noștri ca hrană, adăpost, în magie sau ritual, ca arome și plăcere olfactivă și ca medicamente. Avem o relație simbiotică. Dar, la fel ca în toate relațiile, trebuie să cultivăm respectul nostru profund pentru puterea și potențialul lor și să le folosim în consecință.
Abordare pozitivă: Siguranța Uleiurilor Esențiale
În cartea sa “Aromatica,” Peter Holmes împărtășește ideea de a crea un context pozitiv pentru siguranța uleiurilor esențiale. Inspirat de scrisul său, am adoptat și modificat modelul său pentru a crea trei categorii de uleiuri esențiale pentru utilizarea acasă, precum și pentru aromaterapeuți.
Sper, la fel ca Peter Holmes, să inspir o nouă modalitate de a privi și de a relaționa cu siguranța uleiurilor esențiale – printr-o perspectivă a aromaterapeutului și a terapeutului cu uleiuri esențiale care este informat, responsabil, reflexiv și împuternicit. Există trei categorii de uleiuri esențiale:
CATEGORIA 1: ULEIURI ESENȚIALE BLÂNDE
Această categorie include majoritatea uleiurilor esențiale utilizate în mod obișnuit acasă și în practică. Uleiurile esențiale din această categorie sunt considerate, în general, sigure și fără risc de toxicitate sau acumulare, chiar și atunci când sunt utilizate pe o perioadă îndelungată. Anumite uleiuri esențiale din această categorie pot avea, de asemenea, informații specifice privind siguranța (de exemplu, pot fi fotosensibilizante, iritante, etc.).
Uleiuri esențiale blânde
În această categorie intră cele mai multe uleiuri esențiale, inclusiv cele de mușețel, cardamom, semințe de morcov, cedru, uleiuri citrice, coriandru, salvie sclarea, chiparos, fenicul, brad, tămâie, geranium, ghimbir, lavandă, melissa, pin, trandafir, arbore de ceai, etc.
CATEGORIA 2: ULEIURI ESENȚIALE CU RISC
Această grupă de uleiuri esențiale prezintă un potențial sau un risc de acumulare toxică a anumitor componente, indiferent de metoda de aplicare. Uleiurile esențiale de mai jos ar trebui utilizate cu prudență. Principala preocupare este neurotoxicitatea (impactul negativ asupra sistemului nervos). Fiți atenți în cazul aplicării dermice, asigurați-vă că le diluați și evitați aplicarea zilnică pe termen lung (>10-30 de zile).
Uleiurile esențiale din această categorie sunt contraindicate (nu sunt potrivite pentru utilizare) în timpul sarcinii sau în timpul alăptării.
Uleiuri esențiale cu risc
- Sage (Salvia officinalis), ⍺-thujonă, β-thujonă și camfor
- Rozmarin ct. verbenonă (Rosmarinus officinalis), verbenonă
- Isop ct. pinocamfonă (Hyssopus officinalis), pinocamfonă
- Rozmarin ct. camfor (Rosmarinus officinalis), camfor
CATEGORIA 3: ULEIURI ESENȚIALE CU POTENȚIAL DE TOXICITATE
Uleiurile esențiale din această categorie pot provoca intoxicații acute indiferent de modul de administrare. Utilizarea orală a acestor uleiuri esențiale ar trebui evitată din cauza potențialului de toxicitate hepatică și a sistemului nervos. Aceste uleiuri ar trebui evitate în mod normal, cu excepția cazului în care ați primit educație și instruire corespunzătoare cu privire la utilizarea și aplicarea lor.
Uleiuri esențiale puternice cu potențial de toxicitate acută:
- Mugwort (Artemisia vulgaris), thujone
- Sage (Salvia officinalis), thujone
- Hyssopus officinalis, NU Hyssopus officinalis var. decumbens
- Lavandula stoechas, thujone
- Wormwood (Artemisia absinthium), thujone
- Cedar leaf (Thuja occidentalis), thujone
- Pennyroyal (Mentha pulegium), pulegonă
ALTE PROBLEME DE SIGURANȚĂ
Împreună cu categoriile de mai sus, este important să cunoașteți și orice detalii specifice de siguranță pentru fiecare ulei esențial individual pe care îl aveți. Și deoarece multe produse de aromaterapie sunt aplicate pe piele, trebuie să fiți conștienți de potențialele reacții ale pielii. Cele trei principale reacții ale pielii sunt iritația, sensibilizarea și fotosensibilizarea.
IRITAȚIA
Iritația apare atunci când o substanță aplicată pe piele produce un efect imediat de iritare. Aspectul pielii poate fi pătat și roșu, iar unele persoane pot simți durere sau senzație de arsură. Severitatea reacției depinde de concentrație (diluție) și de uleiul esențial specific aplicat. Evitați utilizarea iritanților dermici nediluați pe piele și evitați utilizarea uleiurilor, chiar și diluate, pe pielea inflamată sau deteriorată.
Uleiuri esențiale care pot irita pielea includ scorțișoară, citronella, cuișoare, lemongrass, oregano, thyme ct. thymol.
Acest tip de iritație poate fi prevenită prin utilizarea de diluții potrivite, conform vârstei și sensibilităților personale.
SENSIBILIZAREA
Sensibilizarea este fie o reacție alergică imediată, fie, mai des, o reacție alergică întârziată care implică sistemul imunitar. Scorțișoara (și într-o măsură mai mică, frunza) și cuișoarele sunt exemple bune de uleiuri esențiale care pot provoca atât reacții de sensibilizare imediată, cât și întârziată. Sensibilizarea întârziată înseamnă că, deși nu poate apărea nicio reacție la prima aplicare sau chiar după mai multe aplicări, în cele din urmă poate apărea o reacție inflamatorie.
Cum arată pe piele? Va apărea o erupție roșie sau o zonă mai întunecată a pielii (în cazul pielii mai închise la culoare), reflectând deteriorarea cauzată de substanțe precum histamina eliberată în dermă ca răspuns imunitar.
Problema cu sensibilizarea este că, odată ce apare cu un anumit ulei esențial, individul este probabil să fie sensibil la el mulți ani și, poate, pe tot parcursul vieții sale. Cea mai bună modalitate de a preveni sensibilizarea este să evitați aplicarea pe piele a uleiurilor cunoscute ca fiind sensibilizanți dermici sau ca diluția utilizată în cazul acestora să fie de maxim 1%.
Uleiuri sensibilizante ale pielii pot fi și uleiurile oxidate.
FOTOSENSIBILIZARE
Fotosensibilizarea este o reacție la o substanță aplicată pe piele care apare numai în prezența luminii ultraviolete. Uleiurile esențiale fotosensibilizante vor provoca arsuri sau schimbări ale pigmenților pielii, cum ar fi bronzarea, în urma expunerii la soare sau la lumină similară (raze ultraviolete). Reacțiile pot varia de la o simplă schimbare a culorii până la arsuri profunde. Nu utilizați sau nu recomandați utilizarea uleiurilor esențiale fotosensibilizante înainte de a intra într-o cabină de bronzat sau de a ieși la soare timp de cel puțin doisprezece ore după aplicare.
Uleiurile esențiale fotosensibilizante sunt rădăcina de angelica, bergamota, lămâia, lime și grapefruit.
Sursa: https://aromaticstudies.com/safety-and-essential-oils/
Siguranța uleiurilor esențiale doterra