Dacă nu ai utilizat până acum uleiuri esențiale, nu le-ai simțit sau testat pe propria piele și nu ai avut nici măcar o experiență olfactivă cu un ulei esențial pur, îți sugerez 3 uleiuri esențiale cu care să-ți începi călătoria pe acest drum al aromelor vindecătoare.
Top 3 uleiuri esențiale ce pot fi utile în viața oricărei persoane: lavanda, arborele de ceai (cunoscut și sub numele de tea tree) și menta piperată (sau peppermint).
Poate ai mai auzit de acestea în multe descrieri sau ca și compoziție sau principii active în anumite produse cosmetice sau chiar farmaceutice, ori e bine de știut că cele 3 pot constitui o trusă de prim ajutor la casa omului, excelând prin versatilitate și fiind considerate uleiuri de uz zilnic.
Rețete cu top 3 uleiuri esențiale
Somn liniștit: 1 picătură diluată aplicată seara, înainte de somn, pe ceafă, tâmple, piept, încheieturi.
Piele fără răni, cicatrici, roșeață: Prepară un rollon de 10 ml, cu câte 15 picături de lavandă și tea tree, completează cu ulei vegetal de cocos fracționat și aplică la nevoie pe porțiunea de piele afectată.
Fără urmă de arsură: Aplică lavandă nediluată pe arsurile minore, imediat după incidentul neplăcut. Continuă reaplicarea din 10 în 10 minute, în primele 2 ore.
Febră: Aplică câte 2 pic lavandă și peppermint, diluate cu puțin ulei vegetal, pe coloană, ceafă, axile, tălpi, la 2 ore.
Digestie sănătoasă: La 1 picătură de peppermint pe miere în caz de disconfort digestiv, diaree, constipație sau orice provocare stomacală sau intestinală.
Pastă de dinți cu ulei din arbore de ceai pentru sănătate orală: Amestecă 1 pic teatree cu ulei de nucă de cocos și bicarbonat de sodiu pentru a obține o pastă de dinți naturală.
Apă de gură naturală: Adaugă 2-2 pic teatree+peppermint la 100 ml apă, amestecă bine și folosește-o pe post de apă de gură. Aceasta va menține gingiile sănătoase și va respecta ph-ul și flora benefică a mucoasei bucale, având, totdată, un efect de purificare.
Deodorant pe bază de Arbore de ceai/teatree O altă utilizare a uleiul din arbore de ceai, constă în eliminarea mirosului corporal. Uleiul din arbore de ceai are proprietăți anti-microbiene, care distrug bacteriile de pe piele ce provoacă mirosul corporal. Poți face chiar tu un deodorant homemade cu ulei esențial de teatree pe care îl amesteci cu ulei de nucă de cocos și bicarbonat de sodiu. De asemenea, dacă îți place să faci sport, adăugă 1- 2 picături de ulei din arbore de ceai și ulei esențial de lămâie în pantofii și echipamentul de sport pentru a le menține proaspăt mirositoare!
Ciuperca unghiei și piciorul atletului: Aplică teatree diluat pe zonele afectate, de 2 x/zi, până la ameliorare.
Păr și piele impecabile: Adaugă 1 pic teatree la șamponare pentru un păr și scalp fără mătreață. Poți pregăti un rollon de 10 ml cu cate 20 pic de lavandă + teatree, completat cu ulei de jojoba, și aplică pe ten dimineața și seara pentru un ten fără imperfecțiuni.
Susține respirația sănătoasă cu peppermint: Inhalează din palme 1 picătură, aplică diluat pe coloană sau utilizează-l sub forma de inhalații cu aburi pentru a decongestiona căile respiratorii.