Dacă într-un articol precedent am punctat câteva uleiuri esențiale favorite de utilizat pe perioada verii, venim în completare cu câteva ponturi despre cum putem susține imunitatea și cum ne putem asigura protecție solară cu ajutorul uleiurilor esențiale. Este acest lucru posibil?
Indiferent că vorbim despre factor de protecție solară chimică sau minerală (care absorb sau blochează radiațiile), în realitate, nu putem afirma că uleiurile esențiale în sine, izolate, ar putea fi folosite cu eficiență în acest scop. Chiar dacă în anumite studii pot apărea discret câteva SPF-uri la anumiți compuși volatili din uleiuri esențiale (2-8), acțiunea acestora se extinde mai mult asupra protejării pielii, prevenirea îmbătrânirii premature, hrănirea pielii, reducerea riscului de alergie solară, reducerea inflamațiilor locale, a iritațiilor și a roșeții. În schimb, dacă combinăm uleiurile esențiale într-o bază de uleiuri și unturi vegetale, care, la rândul lor, conțin factor de protecție solară, este posibil să ajungem să creem produse home-made de protecție solară destul de eficiente.
În orice situație, se recomandă să testăm produsele elaborate pe o porțiune mică de piele, iar expunerea la soare să aibă loc în acele intervale din zi în care soarele nu este extrem de puternic.
Ce uleiuri vegetale și unturi cu factor de protecție solară (SPF) putem folosi?
Ulei din germeni de grâu – SPF 20
Ulei din seminţe de zmeură – SPF 30-50
Ulei de macadamia – FPS 6
Ulei de soia – SPF 10
Ulei de avocado – SPF 4-10
Ulei de măsline – SPF 8
Unt de shea – SPF 3-6
Unt nerafinat de cacao – SPF 6
Ulei de migdale – SPF 5
Ulei de seminţe de susan – SPF 4
Ulei de seminţe de cânepă – SPF 6
Ulei de jojoba – SPF 4
Ulei de nucă de cocos – SPF 8
Ulei de ricin – SPF 6
Ulei de cătină – SPF 10
Ce uleiuri esențiale cu SPF există?
Seminţe de morcovi – SPF 30-40 (se poate înlocui cu ulei vegetal/macerat de morcovi)
Mentă – SPF 6
Lemongrass – SPF 6
Lavandă – SPF 5
Eucalipt – SPF 2
Tea Tree – 1
Pentru a obține un amestec de uleiuri cu maximă eficiență, putem adăuga și oxid de zinc (non-nano) – care este un excelent filtru natural pentru radiaţiile UVA şi UVB, cu rol de ecranare a razelor solare – SPF 20 +
Realizând o varietate de amestecuri din uleiurile de mai sus şi adăugând oxid de zinc, putem obţine o cremă/loţiune de protecţie solară cu SPF de 30+. Se poate adăuga şi ceară de albine, pentru cei care preferă o textură mai solidă, de cremă. Naturală, netoxică şi prietenă cu pielea tuturor.
Dacă nu avem talentul sau răbdarea pentru elaborarea de creme/loțiuni home-made, putem opta pentru variante mai comode, creme și loțiuni gata preparate, din ingrediente naturale, uleiuri vegetale și esențiale pure și oxid de zinc non-nano, produse de top, curate, fără ftalați, parabeni, oxibenzonă sau parfumuri sintetice.
Cum susținem imunitatea pe perioada verii?
În ceea ce privește imunitatea, acesta este aliatul nostru pe parcursul întregului an și nu este de neglijat nici pe perioada verii.
Imunitatea se clădește în timp și zi de zi, nu e un lucru la care să ne întoarcem din când în când sau pe care să-l avem în vedere doar în momentele critice. Oamenii care apreciază stilul de viață sănătos și conceptele de bunăstare, longevitate și doresc să trăiască bine, în echilibru, au grijă de imunitatea lor în viața de zi cu zi.
Dacă am vorbit mai sus despre protecție solară naturală, consider că un aspect important al imunității este și conectarea cu natura și permiterea expunerii pielii fără protecție solară în anumite momente din zi în care soarele nu este considerat periculos, pentru a susține producția de vit. D, vitamina soarelui. Adăugarea uleiurilor esențiale de citrice în apa noastră de băut ne ajută să menținem corpul curat și detoxifiat, să eliminăm reziduurile acumulate peste zi și să conferim celulelor putere antioxidantă. Putem prepara și limonade delicioase, răcoritoare cu zeamă de lămâie, miere și ulei esențial de lămâie.
Un aliat al imunității poate fi celebrul amestec OnGuard, care conține cuișoare, scorțișoară, eucalipt globului, portocală și rozmarin, și care ne poate fi de ajutor în provocări imunitare variate: de la roșu în gât, răceli ușoare, tuse, nas infundat, viroze, etc.
O miere aromatizată cu uleiuri esențiale poate ajuta corpul să se regenereze mai repede și să amelioreze anumite simptome neplăcute. 1pic OnGuard pe miere de 3-4 ori pe zi poate fi un aliat al imunității. Dacă te confrunți cu roșu în gât, încearcă gargarizările cu apă și ulei esențial de mentă, pentru răcorire și atenuarea disconfortului local. De asemenea, un masaj cu uleiuri esențiale pune în mișcare limfa și circulația, care ajută eliminarea toxinelor din corp, lucru care contribuie la vindecare sau refacere mai rapidă în caz de imunitate compromisă.
Așadar, uleiurile esențiale, soarele și odihna ne pot transforma vara într-o perioadă de regenerare și de resetare.