Descriere
Black pepper
Piper negru
(Piper nigrum)
BFamilia botanică:
Piperaceae
Metoda de extracție:
Distilare cu aburi din fruct/boabe
Compoziția chimică:
Compusi principali: caryophyllene, limonene, carene, sabinene
- Piperul este preţuit din vechime pentru proprietăţile sale, ca şi condiment dar şi ca plantă medicinală.
- Piperul negru este o viță care produce flori din familia piperaceae, o plantă nativă din sudul Indiei, cultivată pe scară largă pentru fructele sale. Fructele pot fi pregătite prin gătire și/sau uscare pentru a obține piperul alb, verde și negru.
- Uleiul esențial din piper negru este distilat la abur din fructul de piper și are un parfum puternic și pătrunzător care stimulează simțurile și energizează.
Beneficii principale:
1. Susține cartilajul și funcția articulară, ameliorează durerile minore ocazionale ale sistemului osteo-articular și muscular (se masează zonele afectate cu ulei esențial, diluat cu ulei vegetal)
2. Susține sistemul digestiv (se masează abdomenul cu ulei esenţial diluat cu ulei vegetal; se pune o picătură de ulei esenţial sub limbă sau se administrează în capsulă vegetală)
3. Atenuează stările de greață sau balonare
4. Creşterea apetitului (se masează 2 picături ulei esenţial pe abdomen, se inhalează pulverizat cu difuzor)
5. Constipaţie ocazională (se masează abdomenul cu mişcări circulare, în sensul acelor de ceasornic, cu ulei esențial diluat)
6. Stimulează sistemul circulator (se masează picioarele de jos în sus, cu ulei esențial diluat)
7. Ocrotește funcțiile imunitare sănătoase, susține sistemul respirator, circulator
8. Sensibilitate dentară (se aplică pe locul afectat ulei esenţial diluat)
9. Ameţeală (se picură 2 picături de ulei esenţial în palme şi se inhalează, din palmele făcute căuş, timp de 1 minut)
10. Energizare, concentrare sporită, stimulare mentală (se inhalează din sticluță, se difuzează)
11. Echilibrează emoţional; conferă putere (se masează ulei esenţial diluat pe zona pieptului, a plexului solar, şi pe abdomen)
12. Susține tonusul și starea pielii
13. Poate crește oxigenarea celulară
14. Stimulant (nervos, circulator, digestiv)
15. Suport psihic în depășirea anumitor dependențe
16. Poate ridica moralul, oferă un plus de energie, ajută la deblocarea energiilor stagnante
Modalități de folosire:
✺ Aromatic (inhalare directă, difuzie atmosferică)
✺ Topic/local, pe piele (se aplică pe tâmple, frunte, ceafă, puncte reflexogene sau pe zona cu probleme)
✺ Intern (ca supliment alimentar sau aromatizant culinar; GRAS/FDA)
Istoria plantei:
- Condiment aproape indispensabil, piperul este, ca plantă, o liană perenă. Aparţine familiei piperaceelor și crește în zonele tropicale, fiind întâlnit, în culturi, și în Orientul Mijlociu. Tulpina piperului este lungă și subţire. Dacă nu are de ce să se prindă, se întinde pe pământ, asemenea rugilor de mure. Florile sunt mici și albe, dispuse în ciorchine, iar fructele au forma unor boabe, de culoare neagră la maturitate.
- Piperul este o plantă puternic aromată, având efecte medicinale indiscutabile. Piperul negru este obţinut din fructele ajunse la maturitate, dar necoapte și uscate. Ceva mai greu de produs este piperul alb, care se obţine din fructe coapte, după ce acestora li s-a îndepărtat coaja (pericarpul).
- Piperul este tonic, relaxant, depurativ, antiseptic. Se întrebuinţează, cu succes, ca stimulator și susținător al imunităţii, dar și pentru disconfort respirator. În reţetele și aplicaţiile din medicina chineză, piperul intră în compoziţia preparatelor afrodiziace, stimulative, mai ales pentru bărbaţi. Piperul negru poate contribui și la îmbunătăţirea circulaţiei periferice.
- Deși medicina chineză tradiţională îl folosește de mii de ani, piperul este încă puţin utilizat, ca plantă medicinală, în Europa.
Precauții:
Posibilă sensibilitate a pielii. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Dacă sunteți gravidă, alăptați sau vă aflați sub supraveghere medicală, adresați-vă medicului dvs. A se evita contactul cu ochii, interiorul urechilor și zonele sensibile
Ingrediente:
Piper nigrum