Descriere
Fennel
Fenicul
✺ Foeniculum vulgare ✺
Familia botanică:
Umbelliferae
Metoda de extracție:
Distilare cu abur din semințe
Feniculul are un parfum dulce, similar anasonului, care este energizant, vitalizant și echilibrant. Are efecte de stimulare a sistemului circulator, endocrin, respirator și poate ajuta sistemul digestiv. Poate susține și starea de bine în timpul ciclului menstrual.
Beneficii principale:





1. Ajută la susținerea sănătății plămânilor și a tractului respirator
2. Poate fi adăugat la apă sau ceai pentru a gestiona poftele pentru dulce
3. Promovează un metabolism sănătos, funcția hepatică și circulația
4. Susține o digestie sănătoasă (colici, poate avea un ușor efect laxativ, ajută la eliminarea gazelor)
5. Disconfort menstrual
6. Detoxifiere, susține capacitatea organismului de a se curăța
7. Ușurează respirația
8. Crește lactația
9. Igiena gurii (se poate aplica o picătură de ulei esențial pe periuță, la fiecare spălare; curăță cavitatea bucală și împrospătează respirația)
10. Susține funcția cerebrală/cognitivă
Modalități de administrare și aplicare:
✺ Aromatic
(inhalare directă, din sticluță, din palme sau de pe încheietura mâinii, difuzare)
✺ Local/topic, pe piele
(1-2 picături pe locul durerii, după urechi, pe tâmple, frunte, creștet, pe proiecția organelor, pe punctele reflexogene din talpă, pe centrii energetici (chakre)
✺ Intern
(ca supliment alimentar, aromatizant culinar, GRAS/FDA)
Istoria plantei:
- Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medicinală.
- Proprietățile pentru care este apreciat și azi feniculul, sunt menționate în lucrările lui Hildegard von Bingen (1098-1179), stareță și vindecătoare: „Indiferent de modul în care este consumat, acesta aduce bucurie oamenilor, îi încălzește în mod plăcut, îmbunătățește sângele și digestia.”
- Cele două elemente responsabile pentru gustul, mirosul și efectul terapeutic al feniculului sunt în principal cele două uleiuri eterice care se regăsesc în semințele plantei: anetol și fenconă. Anetolul este prezent și în anason și este cel care oferă feniculului parfumul și gustul asemănătoare anasonului. Fencona, în schimb, are un gust amar, asemănător camforului.
- În medicina ayurvedică, planta de fenicul era folosită pentru ameliorarea afecțiunilor digestive precum diareea, constipația, balonarea sau flatulența, dar și pentru ameliorarea afecțiunilor oculare și pentru calmarea simptomelor de tuse.
- Încă din antichitate, feniculul era considerat un excelent afrodiziac natural, pe lângă multiplele efecte benefice asupra sistemului digestiv.
Precauții:
Posibilă sensibilitate a pielii. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Dacă sunteți gravidă, alăptați sau vă aflați sub supraveghere medicală, adresați-vă medicului dvs. A se evita contactul cu ochii, interiorul urechilor și zonele sensibile.
Ingrediente:
Foeniculum vulgare